Portfolio | Anouk Langeslag

AL

Bosscheboom

Social Design, App Design, Concepting

De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft mij samen met een aantal medestudenten de opdracht gegeven om een concept te ontwikkelen waardoor de bewoners van ‘s-Hertogenbosch worden gestimuleerd hun steentje bij te dragen aan het vergroenen van de leefomgeving. Hiervoor is de het concept de Bosscheboom ontwikkeld.​

Het probleem

Omdat we allemaal dichtbij huis bleven dit jaar, hebben we onze omgeving anders leren kennen. We wandelden en recreëerden in parken, onderhielden samen buurt- of moestuintjes en maakten onze straten mooier en rijker aan biodiversiteit met bloemen en planten. Een groene leefomgeving is gezond voor mens en dier en belangrijk voor het klimaat.

Hoe kunnen we ervoor zorgen door inzet van data/technologie dat nog meer mensen hun tuinen vergroenen en samen hun buurten rijker maken met bloemen en planten? ​

Het doel

• Mensen aanzetten tot vergroenen

Het concept

Een super toffe actieweek, volledig in het teken van vergroening en verduurzaming en een mega enthousiaste opdrachtgever! Tijdens de actieweek staat alles in de gemeente volledig in het teken van vergroening van de leefomgeving. De actieweek dient tevens als start van een langer lopende actie.

Tijdens deze actie krijgen de bewoners de mogelijkheid om te sparen voor zaadbommen, welke gedropt kunnen worden op verschillende locaties in de gemeente. Op deze manier dragen de bewoners op een leuke en laagdrempelige manier bij aan het vergroenen van de leefomgeving. ​

Deliverables

De flyer

Ieder huishouden in de gemeente krijgt een flyer thuis gestuurd met daarop een aankondiging voor de actieweek. Door het stappenplan op de achterkant te volgen, kunnen de bewoners eenvoudig deelnemen. Met behulp van de flyer kunnen deelnemers zich eenvoudig registreren, zonder onnodige persoonlijke gegevens achter te laten. De flyer is tevens gemaakt van groeipapier, waardoor de bewoners direct hun steentje kunnen bijdragen aan een groenere leefomgeving!

De flyer

De applicatie

De applicatie is een aanvulling op het concept. De applicatie maakt het mogelijk om middels challenges de stad ’s-Hertogenbosch spelenderwijs te vergroenen. De individuele en gemeentelijke bijdrage aan de vergroening is terug te zien bij de fysieke boom op het plein voor het stadhuis, maar natuurlijk ook aan de verrijking van de biodiversiteit.

De applicatie

Het afhaalautomaat

De automaat staat op diverse locaties binnen de wijken en is de plek waar bewoners hun gespaarde punten in de app kunnen inwisselen voor een zaadbom. Dit doen ze eenvoudig door het scannen van hun persoonlijke scancode in de app. Als je de zaadbom hebt gekregen kun je weer op avontuur uit via de app, deze zal je naar de volgende locatie leiden waar je je zaadbom kunt droppen.

Het afhaalautomaat

De fysieke boom

Jouw input maakt het verschil. Dat verschil laat de Bosscheboom zien in haar interactieve visualisatie. De boom reageert op jouw acties en voltooide challenges en leert je op een laagdrempelige manier een steentje bij te dragen aan de biodiversiteit in de wijk.

De fysieke boom

Proof of concept Bosscheboom

In het filmpje hieronder wordt het concept nader toegelicht.